Fråga oss

Protein – Kroppens byggstenar

Sorry, men det finns inga genvägar att bygga styrka och kondition.
Det hela är i grunden väldigt enkelt. Det handlar om träning. Och åter träning.

Men, för att uppnå bästa tänkbara resultat är det självklart viktigt att äta rätt. Vitaminer, fett, kolhydrater och en rad andra ämnen behövs för att du ska hålla dig frisk och orka. Och naturligtvis, det vi pratar om här, protein är helt avgörande för cellernas uppbyggnad och bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret.

Vad är och varför behövs egentligen protein?

Protein byggs upp av ett tjugotal aminosyror varav åtta är essentiella, det vill säga att vi måste få i oss dem regelbundet då kroppen inte själv kan producera dem. Barn har ytterligare två. Man hittar protein i animaliska livsmedel som kött, mjölk, fisk och ägg och vegetabiliska livsmedel som ärtor, bönor och spannmål. Proteinet från kött- och mejeriprodukter innehåller alla de essentiella aminosyrorna. Mjölkprodukter har den bästa sammansättningen av aminosyror, d v s den som mest liknar den vi har i kroppen.

Vanligen krävs cirka 0,75 gram protein per kilo kroppsvikt. Och äter vi normalt och varierat är det sällan något problem.
Vid hård träning krävs dock mer, från cirka 1,5 gram till 2 gram, beroende på vilken expert du talar med och vilken sport du utövar – styrketräning kräver till exempel mer protein än konditionsträning. Protein kan även ombildas till energi som du behöver för att orka träna. Och till skillnad från kolhydrater, omvandlas inte protein i samma utsträckning till fett om man äter mer än vad som behövs för att bygga upp och reparera musklerna. Protein från mejeriprodukter är såväl prisvärda och fullvärdiga som lättillgängliga. Inte minst i samband med träning.

Det här är kvarg.

Kvarg är en produkt som görs av mjölk som syras med mjölksyrabakterier. När mjölken koagulerar kan man skilja den flytande delen, vasslen, från ostmassan, kvargen. Därefter silas massan för att bli slät. Kvarg har höga halter av proteiner, kalcium och fosfat. Detta och den låga fett halten gör kvarg till ett perfekt mellanmål för dig som tränar. Och passar minst lika bra i desserter och bakning. Vår kvarg finns naturell och i smaksatta varianter med och utan tillsatt socker.

BCAA

Branched Chain Amino Acid – är samlingsnamnet för de tre aminosyrorna Leucin, Valin och Isoleucin. BCAA hör till de essentiella aminosyrorna, d.v.s. de som är livsnödvändiga för oss. BCAA anses stimulerar muskelcellerna att nybilda protein samtidigt som de har en effekt som minskar nedbrytningen av muskeln.

Mjölkprodukter och kvarg i synnerhet innehåller en betydande mängd BCAA. 10 gram anses som ett riktmärke att äta i samband med träning och genom att äta 200 gram kvarg får du i dig cirka 14 g BCAA. Protein och framför allt BCAA bidrar till att öka muskelmassan