Ingredienser
50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
16-17 dl vetemjöl
Russin
Ägg till pensling
Så här gör du
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk, saffran och kvarg och värm till högst 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll degspadet över. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av mjölet under omrörning. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper från bunkens kant. Tillsätt mera mjöl om så behövs. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på smorda bakplåtar och garnera med russin. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispade ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt svalna under bakduk.